Op stal bij Sandra Nab – van Eijk

27 december 2012 Uit Door admin

Op stal bij - Nab Bovendijk 20 WilnisWanneer ben je begonnen met paardrijden?

Dertig jaar was ik toen ik voor het eerst op een paard zat. Dat was op een manegepaard, een zwarte KWPN merrie, Marina genaamd, bij Stal Amstelland in Amstelveen.
 

Wat voor paarden heb je?

Van die heerlijke koelbloedige zwarte parels, Friezen.
 

Hoeveel paarden staan bij jou op stal en zijn er ook pensionpaarden bij?

Op onze Friezenstal ‘Aan de Bovenlanden’ staan vier eigen Friese merries: Trudy, Dagmar, Rosa en Tjarda. De bruine shetlander Mickey is van Woud. In pension staan Mozes (Friese ruin) van Paul Karsten en Geertje (Friese merrie) van de familie Nap. Zowel Paul als Wouter krijgen menles bij ons op stal.
 

Wat zijn de leuke en de minder leuke kanten  van jouw paarden?

Het zijn ideale paarden voor de manegelessen die hier op stal gegeven worden. Drie keer in de week lopen ze mee in de  dressuurles onder het zadel en eens in de twee weken op dinsdag in de springles. Trudy en Tjarda lopen ook mee in de mendressuurles. Vele beginnende menners hier uit de omgeving hebben met de koetsiersbewijscursus voor het eerste gemend met Trudy, zij is zo’n stabiele factor dat het veelal gewoon goed gaat.
Minder leuke kanten zijn geen karaktereigenschappen maar misschien hun gangen en exterieur. Trudy en haar dochters Dagmar en Tjarda hebben alle drie een (te) korte stap. Rosa heeft goede gangen maar haar voorbenen zijn aan de korte kant waardoor oprichting moeilijker wordt.
 

Staan  jouw paarden ook op het land en zo ja, alleen of met meerdere paarden?

Zodra het kan in het voorjaar gaan de paarden op het land, indien mogelijk lopen ze dag en nacht buiten. De merries staan bij elkaar en Mozes mag met Mickey of met de 3 koeien Belle, Emma en Do.
 

Hoe vaak rijd je, wat doe je dan met jouw paard en hoe lang rijd je gemiddeld?

Momenteel rijd ik zelf veel te weinig maar alle paarden worden minimaal drie maal per week een uur gereden. Als ik even tijd heb zetten we Tjarda voor de wagen, die is afgelopen winter beleerd. De derde keer dat ik haar thuis aangespannen reed was vlak na de Willis wedstrijd. Die wedstrijd veroorzaakte bij mij kriebels. De B-menproef heb ik toen met haar bij ons thuis in de menwei gereden. Het was genieten!
 

Op stal bij -  jitte & woud in gesprekRijd je les, bij wie en hoe vaak?

Na de geboorte van mijn twee zonen, Woud en Gies, heb ik verschillende malen getracht de draad weer op te pakken. Een aantal lessen heb ik gekregen van Joyce Schuchard, wat ik na vier jaar niet meer onder het zadel te hebben gereden, heel leuk vond. Het valt echter niet mee om voor mijzelf met paard erop of aangespannen consequent tijd in te plannen.
Van Marina van de Panne, waar Joyce ook bij lest, heb ik heel veel les gehad, zowel onder het zadel als aangespannen. Zij heeft mij de basis geleerd met voor mij als aller moeilijkste op je buitenhand rijden. Deze basis gebruik ik nu nog als ik zelf les geef. Zowel onder het zadel of aangespannen is dit heel belangrijk voor een goed resultaat.
 

 

Rijd je ook wedstrijden?

Ik heb een enkele wedstrijd onder het zadel gereden en meerdere aangespannen. Mijn eerste aangespannen wedstrijd met Jitte zijn we reservekampioen van Zuid Holland geworden bij de Develruiters. Dat was geheel onverwacht, een eerste wedstrijd moet je immers uitrijden en verder niets verwachten. Dit resultaat was heel leuk. Momenteel ga ik dus alleen kijken als mijn leerlingen meedoen aan de Willis wedstrijd.
 

Wat voer je jouw paarden?

Als ze op stal staan krijgen ze drie maal daags kuil om 07.00, 14.00 en 21.00 uur. Als ze op het land lopen worden ze niet bijgevoerd. Indien nodig krijgen ze basisbrok bijgevoerd.
 

Wat is het leukste tot nu toe wat je met jouw paarden hebt meegemaakt?

In 2007 heb ik de ORUN cursus meninstructie in Ermelo voltooid. Een periode ging ik wekelijks erheen met Jitte, een merrie van mijn vader. Standaard reed ik om 15.00 de file in op de A2 bij Amersfoort. Jitte ging dan stampen in de trailer en Woud mijn oudste waar ik toen 6 maanden van in verwachting was trappelde mee in mijn buik. Een bijzonder combinatie en een heel mooi aandenken.
 

En wat het minst leuke?

In de loop van de jaren hebben we een heel aantal Friezen gehad, het deed altijd pijn wanneer ik van één van hen afscheid moest nemen. Vooral mijn merrie Wardy die overleed door koliek en Pier, de hengst van mijn vader, lieten een leegte achter.
 

Wat zou je in de toekomst eens graag met jouw paarden  doen?

Veel van mijn dromen op paardengebied heb ik al kunnen realiseren of zijn me gewoon overkomen, maar ik heb er nog aantal. Momenteel staat op plaats één mijn gezin. De rest van mijn dromen worden nog even uitgesteld . . . .