Op stal bij Isa Tijsseling

28 december 2012 Uit Door admin

opstalbij-isa1Wie ben jij ?

Isa Tijsseling, 11 jaar en ik woon in Wilnis

Wanneer begon je met paardrijden?

Ik ben begonnen met paardrijden toen ik 7 jaar was bij Stal Bos. Daar heb ik ongeveer een half jaar paardgereden en daarna zijn we gaan kijken naar een eigen pony. Nu heb ik al bijna vijf jaar mijn pony Brian en sinds drie maanden hebben we ook een shetje, Silver.
 

Wat voor paard heb je?

Brian is een Tinker ruin van 10 jaar oud. En Silvertje (Zo noemen wij Silver altijd)  is een Shetlander ruin van 5 jaartjes oud.
 

Wat zijn de leuke en de minder leuke kanten van jouw paard?

Bij Brian: De leuke kant van Brian is dat ie bij springen best wel enthousiast is en dan gaat ie voor de hindernis vaak nog even ietsjes harder dat vind ik heel leuk want dan lijkt het net alsof je vliegt. Nog een leuke kant van Brian is dat als ik moet gaan opstijgen dat ie dan heel rustig en voorzichtig is met mij. De iets minder leuke kant is bij wedstrijden, vaak gaat ie zich dan best wel opwinden en daar word ik heel zenuwachtig van.
 
Bij Silver: De leuke kant van Silver is dat ie voor het karretje kan lopen, nog een andere leuke kant van Silver is dat ie altijd gaat hinniken naar je als je eraan komt. En de iets minder prettige kant van Silver is dat ie bij het poetsen altijd staat te draaien, volgens mij wilt ie liever vies zijn dan schoon.
 

opstalbij-isaWaar staat jouw paard gestald?

Mijn pony’’s staan gewoon bij mij thuis gestald in de achtertuin. Mijn vader heeft het hok zo gemaakt dat ze ook naar buiten kunnen lopen wanneer ze willen, halverwege de achtertuin staat een schrikdraadje gespannen zodat ze niet helemaal de tuin in kunnen lopen.
 

Staat jouw paard in het land en zo ja, alleen of met meerdere paarden?

Brian en Silver staan met z’n tweeën in het weiland. In het weiland naast ons staat de Shetlander van de buren. Silver hinnikt vaak naar die pony. Wij hebben twee weilanden voor de pony ’s en we wisselen regelmatig af,  als het gras van het ene weiland is weggegeten mogen ze naar het andere weiland en als het gras van het eerste weiland weer is aangegroeid mogen ze daar weer naartoe.
 

 Hoe vaak rijd je, wat doe je dan met jouw paard en hoe lang rijd je gemiddeld?

 Op maandag krijg ik privéles van Joyce Schuchhard bij mij thuis, dan doe ik dressuur en leert Joyce me van alles, bijvoorbeeld hoe ik Brian aan de teugel moet laten lopen, hoe ik stelling moet vragen of hoe ik Brian lekker door kan laten galopperen. Op woensdag krijg ik weer les van Joyce maar dan rijd ik ook met Britt van Zijl, Joanne Peek, Antoinet Peek, Lynn en Meina Peek en Rachel van Zwieten op de Bovendijk bij Willis. De ene week doen we dressuur en de andere week doen we springen en heel soms doen we ook nog wel paardenvoetbal dat vind ik het allerleukste. Gemiddeld rijd ik 3 a 4x  per week. Met Silver doe ik niet aan lessen mee want ik ben eigenlijk iets te groot voor hem. Wel hebben we een karretje en daar rijden we wel regelmatig mee. Mijn broertjes vinden het wel leuk om af en toe op Silver te rijden.
  

Rijd je ook wedstrijden?

Met Brian rijd ik af en toe een wedstrijd bij Willis en soms een officiële wedstrijd. Bij officiële wedstrijden rijd ik nog in klasse bixie maar als ik bij Willis aan een wedstrijd meedoe dan rijd ik in klasse B. Met Silver doe ik niet mee aan wedstrijden.
 
 

Wat voer jij je paard? 

In de zomer krijgen ze 2x keer per dag hooi en de rest van de tijd staan ze meestal op het land. In de winter krijgen ze meerdere keren op een dag hooi. Brian krijgt elke dag biks in de avond. Silver mag dat niet want dan wordt ie te dik. Silver krijgt dan meestal een appel of een paardensnoepje..
 
 

Wat is het leukste tot nu dat je met je paard hebt meegemaakt?

Het leukste wat ik met de pony’s heb meegemaakt was die keer dat we achter in het weiland waren en dat we keihard naar voren gingen crossen. Mama zat toen op Brian en ik op Silver. 🙂
 
  

Wat is het minst leuke?

Toen we met Sinterklaas een pakjes race hielden moet je allemaal een pakje vasthouden en zo snel mogelijk het pakje in de ton aan de andere kant van de bak gooien het probleem was dat Brian niet houdt van iets dat naast hem hangt, het kadootje zat aan een touwtje en het touwtje moest je vasthouden dus Brian schrok daar heel erg van en toen rende  hij keihard de hele bak rond. Hij wilde niet meer stoppen met rennen ik snapte maar niet waarom, want toen wist ik nog niet dat ie dat eng zou vinden. Toen ik het pakje weggooide stopte hij met rennen.
 

Wat zou je in de toekomst eens graag met jouw paard doen?

Ik wil heel graag een keer met Brian en Silver zwemmen in de zee dat lijkt me echt heel gaaf!
 
 
Groetjes van Isa en (_)(_)(_) van Brian en Silver