Wat is paardenwelzijn

11 maart 2013 Uit Door admin

beijingDeze vraag is al meerdere keren in mijn hoofd opgekomen. Wat is paardenwelzijn? De laatste paar maanden zijn er al verscheidene discussies gestart over het welzijn bij paarden. Van de grootte van de boxen, het aantal uren weidegang, het trainen volgens de “roll-kur”-methode tot het uitknippen/scheren van de oren. De dierenrechten-organisatie PETA neemt al strafrechtelijke stappen tegen de eigenaren én ruiter van Totilas. Eén van de redenen hiervan zou zijn: te veel in de box. Daarbij denk ik dan; als de eigenaren van Totilas al worden ‘aangeklaagd’, kun je dan niet half Nederland gaan aanklagen?

Ik kan niet spreken voor anderen, dus laat ik eerlijk zijn over de gang van zaken bij mijn eigen paarden. In de zomer is er weinig aan de hand. De paarden lopen heerlijk buiten in het land, kunnen doen en laten wat ze willen en ’s nachts staan ze binnen. Ze worden dan ongeveer vijf keer in de week gereden. Dat wisselen wij nog af met een bosritje, springen of sinds kort crosstraining.

Maar zoals we de afgelopen weken hebben gemerkt, sneeuwt het ook wel eens in Nederland en wat moet je dan? Ik heb geen binnenbak of paddock, op het pad kunnen ze niet en rijden gaat al helemaal niet. De weg is onbegaanbaar, ik kom het erf niet eens af met de trailer en daar zit je dan! De wil is er 100 procent, maar de mogelijkheid is er gewoonweg niet. Ik mag niet spreken voor anderen, maar ik weet eigenlijk wel zeker dat ik niet de enige ben. Dan betekent dat je paarden over het algemeen heel veel in hun box staan. Meer dan je zou willen, maar er zijn weinig andere opties.

Als amateur in de paardenwereld zijn zulke weken vooral heel veel aantobben, maar ook in de professionele paardenwereld en organisaties speelt welzijn een rol. Hoe duurder de paarden, hoe bijzonderder de weidegang voor die paarden meestal wordt. Daar gaat het niet om de mogelijkheden, maar vooral de risico’s die daar bij komen kijken. Niet alleen het risico speelt een rol in dit vraagstuk, maar ook het ‘plaatje’. Neem als voorbeeld het uitscheren van de oren. Dit zou dieronvriendelijk zijn en tegen de natuur in. De sectorraad paard heeft vorig jaar oktober besloten om het uitscheren van de oren te verbieden. Ik zie daar niet echt een probleem in, maar als je die regel instelt, dan voor iedereen! Ik zie dan de foto’s van Jumping Amsterdam van de prijswinnaars en oh, wat zijn die oren mooi uitgeschoren. Laten we dan eerlijk zijn, als je daar mag rijden, dan zou ik niet de enige willen zijn met een paard zonder uitgeschoren oren. Dit geldt ook voor de Pavocup, Ibop, keuringen en ga zo maar door. Zo’n regel heeft absoluut geen zin, als niemand zich daar aan houdt.

Een ander hot item is het aantal uur weidegang of anders gezegd het aantal uur wat een paard in een box staat. Een paard is een kuddedier en moet inderdaad zoveel mogelijk buiten staan. Ik weet dat een paard gebouwd is om ook tegen slechtere weeromstandigheden te kunnen. Maar inmiddels hebben wij onze sportpaarden zodanig verwend dat ik mijn paard niet een paar uur in de sneeuw laat staan. Ik vind dat dan weer niet eerlijk om mijn paard te scheren en dan de hele dag in de regen of sneeuw te laten staan. Ik weet zeker dat genoeg mensen hier niet mee eens zijn, maar dat is nu juist het hele probleem bij welzijn. Waar lig de grens en wat is welzijn? Die ligt toch bij iedereen anders?

Voor mezelf kan ik paardenwelzijn als volgt samenvatten:

Ik denk dat ik en bijna iedereen in mijn omgeving het beste met zijn paard/pony voor heeft. Iedereen doet wat in zijn of haar mogelijkheden en capaciteiten ligt om zo goed mogelijk voor zijn viervoeter te zorgen. Beslissingen worden genomen met in het achterhoofd dat zij/hij daar goed aan doet”.

Zo, dus van achter mijn laptop vandaan, terwijl het buiten sneeuwt, staan mijn paarden lekker warm binnen en geloof ik dat mijn paarden het ook wel prima vinden!